Terbang. Episod I

Friday, October 02, 2009 0 comments

Salam w.b.t

Suatu tika dahulu, 'budak kecik' ni pernah bercita-cita ingin mejadi seorang pilot yang handal katanya. Yelah, mungkin masa itu dia belum merasai jerih payah untuk kejar cita-cita yang dia impikan tu. Tapi sekarang bila dia semakin membesar dan membesar barulah dia akan tahu mana satu cita-cita, takdir dan peluang yang sebetulnya. Pepatah ada mengata, pucuk dicita ulam mendatang. Kadang-kadang tak semestinya apa yang kita rancangkan itu betul dan akan kita dapat kan. Kadang-kadang juga apa yang kita citakan itu tak sebaik apa yang kita fikirkan tapi Dia yang Maha Tahu dah tentukan sebaik-baiknya untuk kita. Dan bila masa untuk Dia tunjukkan peluang itu datang, pastinya saat tu membuatkan kita ingat buat selamanya dan ia akan terus dan terus mencorak hidup ni.

Dulu, dan masih sekarang impian tu masih belum aku padamkan lagi. Walaupun sekarang Dia dah tunjuk jalan cita-cita yang akan aku akan terima nanti.InsyaAllah..Aku syukur sangat tu. Pernah satu masa dulu, mak cakap tak perlulah jadi juru terbang sebab risikonya amatlah tinggi. Tambah mak lagi, bila dah pilot nanti susah nak kahwin dan jika kahwin pun terpaksa berjauhan dengan isteri dan anak-anak. Betul tak?, tanya mak. Erk, ke situ pulak mak ni.. 'Mak, alan tak kisah la kahwin2 ni'. aiseh.. anak teruna mak ni..; Kamu anak lelaki, angah, ayi, apit dan midy semestinya dimata mak dan abah sebagai hero-hero yang hebat belaka. Kalau jadi apa-apa nanti..; Aku diam..

Tapi lama-kelamaan, kedua-dua orang yang aku sayang sangat tu sudah menunjukkan lampu hijau untuk kami :). Tapi apakan daya, nasi dah jadi bubur. Incek doktor sudah cop aku dulu sebelum incek pilot ambil. Kalau tidak, pasti incek pilot dah tarik aku awal-awal kan. Tak mengapalah, apa yang ada ni syukur dan pegang sebaiknya. Aku harap kalau tidak aku, sekurang-kurangnya ada juga dalam kalangan keluarga atau saudara-maraku yang mejawat karrier tu pun aku dah cukup gembira.

Malam tadi, aku buka laci simpanan barang-barang peribadi. Laci tu agak sedikit dalam tersorok yang isinya aku simpan barang-barang yang bagi aku membawa seribu kenangan manis ataupun pahit. Sampailah aku terpaku sebentar dengan replika kapal terbang MAS yang aku simpan sejak aku dapat semasa mengerjakan umrah sekeluarga pada 2001 yang lalu. Bila tengok replika tulah aku teringat segalanya yang berkaitan dengan kapal terbang. Umrah, percutian, impian, pengalaman, dan sekarang perjalanan aku dari Cairo-Bahrain ke Kuala Lumpur pun sudah masuk sekali dah diari replika tu. Nampaknya replika tu dah berhabuk setelah lama farhan tinggalkan dia. Yang lain pun camtu, dan nampaknya harini kerja farhan adalah untuk mengelap semua barang-barang sentimental yang ada dalam bilik ni. Tak kiralah siapa punya,aku akan lap dengan sebaiknya . Angah,ayi,apit,midy, jangan terkejut esok-esok tengok barang-barang ni baru teringatkan kisah kita. :D

-Tak kisahlah tak dapat pandu kapal terbang, asalkan replika ada pun cukup :)..

p/s: saja letak pic kapal terbang banyak2. sebab farhan memang 'gilakanya'.
p/s: saja letak pic kapal terbang banyak2. sebab farhan memang 'gilakanya'.