Sabar masa tenang...Itu lebih susah...

Thursday, August 20, 2009 0 comments

Salam w.b.t

Sabar.. kita selalu mengingatkan sahabat-sahabat supaya sabar.. malah lagaknya seperti pakar motivasi.. gayanya seperti pernah menghadapi.. diharapnya bersabar.. alhamdulillah.. itulah tugas sahabat.. menasihat kepada kesabaran.. sabar bila diuji.. sabar bila ditimpa bala.. sabar bila datang dugaan.. sabar bila kehilangan yang berharga.. sabar.. sabar.. sabar.. konsep sabar kita.. bagai telah disinonimkan dengan keadaan susah.. keadaan menderita.. keadaan sengsara.. sepertinya.. ketika senang.. tidak perlu lagi kita bersabar.. ya.. betul.. kalau difikirkan logik akal.. itulah dia.. apa lagi yang hendak disabarkan.. hidup senang.. mewah.. masa masih panjang.. duit sudah banyak.. kuasa kita ada.. apa sahaja lagi yang tidak cukup?.. khabarkan?.. bukankah itu sudah cukup baik.. ya.. sememangnya.. itulah waktu senang kita.. tapi adakah diwaktu senang itu kita tidak perlu lagi bersabar?..

sabar itu ada tiga kalau hendak dipecahkan secara terperinci.. satunya.. sabar yang difahami secara umum.. sabar yang meluas konsepnya.. siapa sahaja pasti tahu.. malahan perkataan sabar itu sendiri menggambarkan keadaan pada waktu tersebut.. iaitu sabar ketika susah.. ketika ditimpa bala bencana.. ketika datang ujian dan dugaan.. kita harus bersabar.. itu satu.. dan yang kedua.. ketika tetap perlu bersabar.. bersabar dalam melakukan sesuatu yang disukai oleh Allah subhanahu wa ta’ala.. bersabar dalam mencari redhaNya.. bersabar melakukan amar makruf.. bersabar mengerjakan solat malam.. bersabar melakukan segala amal baik.. segala amal kebajikan.. dan yang akhir.. yang ketiga.. sabar ketika senang.. dalam erti kata lain.. sabar daripada melakukan yang mungkar.. menahan diri dari menerima murka Allah subhanahu wa ta’ala.. menanahan diri dari melakukan maksiat.. menahan diri dari mencari sesuatau yang bukan hak kita.. menahan diri dari pujuk rayu nafsu.. menahan diri dari terkena panahan-panahan beracun iblis dan syaitan..

dan yang lebih susah antara semua itu pastinya yang kedua dan ketiga.. baiklah.. memudahkan perbincangan.. kita hanya bahagikan konsep sabar itu kepada hanya dua aspek.. satunya ialah.. terus tabah dan cekal ketika tragedi datang.. dan yang kedua.. menahan diri dari melakukan apa yang dimurkai oleh Allah subhanahu wa ta’ala dan terus menerus melakukan apa yang diredhai dan disukai olehNya.. kita telah menggabungkan pembahagian kedua dan ketiga seperti yang disebutkan sebelum ini menjadi satu.. agar lebih mudah dibincangkan.. sabar dalam amar makruf nahi mungkar..

-Sekadar berkongsi suka duka imtihan tahun ni-

Mahu study untuk physiology practical esok. Doakan Farhan & sahabat2.

Salam semua

Berkunjung tiba lagi*

0 comments

“Sempena kedatangan Ramadhan yang lama dirindui ini, saya menyusun sepuluh jari memohon kemaafaan di atas segala kesilapan dan kesalahan, sepanjang umur saya… Semoga Allah menaungi hati-hati kita dengan kasih silaturrahim yang suci dan dikurnia maghfirah-Nya di atas segala kekhilafan.”

“Ya Allah, jadikanlah puasaku, puasa orang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku, ibadah orang benar-benar mengerjakan ibadah. Dan jagalah aku dari tidurnya orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku wahai Tuhan sekalian alam. Dan Ampunilah aku wahai Tuhan Maha Pengampun daripada segala dosa.”

======================================

Buat orang Kajang dan Kangar:

Farhan akan berpuasa di bumi Anbiya' tahun ini. Alhamdulillah..Syukur dapat kesempatan emas berpuasa disini. Nampaknya nilah kali pertama berpuasa di perantauan dan berada di negeri orang. Sungguhpun berbeza suasana bulan Ramadhan di Malaysia, tapi amal ibadahnya tetap sama (puasa tetap puasa :). Sudah pastinya masing-masing antara kita akan gunakan bulan tersebut sebaiknya. Cuma untuk pengetahuan orang 'sana', Farhan dan sahabat-sahabat yang lain akan berpuasa dalam jangka masa yang agak mencabar iaitu bertahan lapar dahaga selama 15 jam pada awalnya. Apa pun yang berlaku,panas dan pasir disini pasti menjadi saksi yang hebat akan ketabahan kami disini. Doakan bersama.InsyaAllah..Jadikan Ramadhan kali ni lebih hebat dari sebelum ni ye.

p/s : Anak buah pakteh puasa baik-baik disana ye :D ( Mira dan Aliya akan belajar puasa tahun ni.Dina, Dina kena tunggu besar sikit lagi la sayang)

p/s lagi : Untuk orang kajang sahaja. InsyaAllah, ada rezeki dan kesampaian alan raya sana tahun ni.


-Ku merinduimu Ramadhan-