Tenangkan Hati

Thursday, October 08, 2009 0 comments
Salam w.b.t

Di Yang Maha Mengetahui..

Sheikh Ibnu alJauzi berkata: “ Ketika aku berdepan dgn satu masalah yg menyesakkan dada sekian lama, aku berusaha menyelesaikan kebingungan ini dgn berfikir keras. Namun tidak kutemukan penyelesaiannya… kemudian aku ditunjukkan sebuah ayat: “Sesiapa bertaqwa kpd Allah, maka akan diberikan kpdnya jalan keluar..”(AtTalaq:2). Selepas itu aku sedar bahawa ketaqwaan adalah jalan keluar dr kebingungan. Itu sebabnya aku berusaha meningkatkan ketaqwaanku, dan kutemukanlah jalan keluar..”

Aku pun mengambil kesimpulan: “Kebaikan bagi orang yg berakal adalah ketaqwaan. Tidak ada seksa kecuali kerana adanya dosa dan tidak ada seorang pun diangkat darjatnya kecuali dgn bertaubat”. Sesungguhnya kekeruhan fikiran, kesedihan dan kegelisahan adalah akibat perbuatan maksiat yg anda lakukan seperti leka dlm sembahyang, meremehkan hijab (menutup aurat) atau melakukan hal2 yg diharamkan Allah SWT.

Sesungguhnya, siapa yg melanggar ketentuan Allah terpaksa membayar harga perbuatannya dan perlu melangsaikan kelalaiannya. Yang menciptakan kebahagiaan adalah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani, lalu mengapa anda memohon kpd yang lain? Jika manusia yg menguasai kebahagiaan, maka tidak ada orang yg miskin, orang yg sedih dan orang yg gundah gulana..

Tidak usah terlalu berfikir tentang sesuatu yg tidak penting dan membuatmu tidak bermaya. Eloklah lupakan sahaja. Sebaliknya tumpukan fikiran utk kejayaan kerana dgn begitu hatimu tidak akan terganggu..

“Aku adalah sebagaimana persangkaan hambaKu kepadaKu”p/s: titipan istimewa untuk adik2 yang disayangi, Syafiq dan Hamidy


-Ingatlah,selepas mendung pastikan cerah kembali.. Yang penting kamu tabah dan sabar dalam segalanya. InsyaAllah, Dia akan sentiasa bersama.


Wallahua'lam