Lupa

Monday, December 21, 2009 0 comments
Buat diri yang sering lupa..

Ingat, jadilah kamu dai'e ilallah!

Janganlah bersikap ria', berasa ujub dan berlagak takabbur dalam amalmu, kata-katamu mahupun tulisan-tulisanmu.


Hubungan Diri - Allah S.W.T


Ingatkanlah dirimu berkali-kali tanpa jemu; kamu hanyalah hamba dan khalifahNya. Katakanlah, "Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah SWT, Tuhan seluruh 'alam" Maka, tidak layaklah kamu menjadikan manusia lain tunduk dan hormat semata-mata kerana dirimu. Bersungguh-sungguhlah menyediakan dirimu untuk umat demi agama tercintamu, Islam. Jadilah khalifah yang memakmurkan bumi dengan penuh keadilan yang sebenar-benarnya.

Someone say "Genius is an ability to simplify complex things." So, be the genius dai'e.


“Berdakwah itu memberi, membaca itu mencari. Jangan sibuk memberi, sebelum sibuk mencari” - dipetik dari SaifulIslam.comAja! Teruskan berdakwah!,Jangan leka.

"Amar Makruf, Nahi Munkar"

Muhasabah Hijrah

0 comments
Salam w.b.t


“Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad dijalan Allah dengan harta dan jiwa mereka, lebih besar derajatnya disisi Allah. Dan mereka itulah orang-orang yang mendapat kemenangan. Tuhan menggembirakan mereka dengan rahmat dan keredaan-Nya dan syurga-syurga, mereka memperoleh di dalamnya kesenangan yang abadi, mereka kekal di dalamnya. Sesungguhnya Allah pada sisi-Nya pahala yang besar.” (At-Taubah:20-22)

“Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah saw, “Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing”. H.R. Muslim


'NAVY'
HIJRAH


“Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah saw, “Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing”. H.R. Muslim

Jadilah “orang beruntung” yakni orang yang bersiap sedia untuk melakukan hijrah satu langkah “jump start” yang sangat diperlukan masa kini. Perkukuhkanlah iman dan lakukanlah hijrah setiap masa, di mana sahaja dan di posisi mana pun kita berada. Sentiasa ada set minda (“mind set”) hijrah di dalam diri kita yang menyebabkan apa sahaja yang kita fikir, rasa, buat dan laksanakan adalah ke arah Islam dan iman yang lebih baik.

Setiap diri berfikir untuk menghijrahkan hati, akal, nafsu, emosi dan fizikalnya ke arah iman dan Islam. Kita sering berfikir bagaimana untuk berhijrah dalam memenuhi tuntutan fardhu sebagai seorang mahasiswa. Begitu juga ibu bapa berfikir bagaimana menghijrahkan keluarganya. Guru-guru bertanggung jawab menghijrahkan sekolah. Imam hijrah dengan anak-anak kariahnya. Pemimpin masyarakat menghijrahkan kampung, mukim, bandar dan daerah. Wakil rakyat di kawasan parlimen masing-masing. Begitu juga dengan PM, tokoh-tokoh korporat, menteri-menteri pula berperanan memimpin armada hijrah yang lebih besar dan luas lagi…

Inilah pra syarat untuk mencapai kejayaan. Bantuan Allah akan sentiasa bersama kita jika kita bersama hijrah. Maha Hebat Allah yang menjadi sesarang lelabah dan merpati yang zahirnya begitu lemah untuk melindungi dua orang kekasihnya di gua Thur… Namun di situlah kehebatan kuasa Allah yang pernah menjadikan air untuk menewaskan Firaun dan bala tenteranya, nyamuk untuk membunuh Namrud, burung dan batu kecil ketika memusnahkan tentera bergajah Abrahah.

Dan untuk kita umat Islam akhir zaman, pasti ada bantuan yang sama, dengan syarat kita berhijrah dengan tenaga, harta, masa dan jiwa. Hijrah atau kalah, yang mana satu pilihan kita?


Wallahu 'alam.

p/s: tomorrow exam