To Cairo & Zagazig

Wednesday, October 07, 2009 0 comments
Salam w.b.t

Aku sudah berada di Kedutaan Mesir jalan Ampang,Kuala Lumpur buat kedua kalinya kerana urusan penting yang wajib aku uruskan. Kali ini aku berpeluang melihat kelibat orang arab mesir dan orang melayu kita yang telah di'arab'kan disana setelah kian hampir sebulan di Malaysia. Kelibat mereka tu kadang2 membuatkan aku geli hati dan kadang2 juga sakit hati kita dibuatnya. (sabar2..:D tapi yang bestnye mereka membuatkan aku melayan rindu sebentar pada mereka yang berada disana. Ya, tipulah jika aku tak merindukan Cairo,sayeda zainab :D dan Zagazig.


p/s: nak letak banyak gambar lagi,esok ye.ngantok sgt dah. (~~)

Maklumat Gempa Bumi

0 comments

Salam w.b.t

2 hari lepas, aku terima mesej daripada Alif yang kini di Jakarta,Indonesia. Kami sahabat sekelas semasa sama2 persediaan/foundation di MSU Shah Alam tahun lalu. Aku hanya teliti membaca mesejnya tanpa memikirkan keadaan sekeliling masa tu. Mesejnya berbunyi, 'Farhan, doakn kami disini, minta tlg shbt2 kita buat qunut nazilah sme2'. Mesejnya ringkas dan penuh bermakna. Sebenarnya aku memang dah dapat teka apa isi mesejnya tambahan pula dari Indonesia. Alif kata, keadaan dia selamat disana tapi masih bimbang sebarang kemungkinan yang akan berlaku dalam masa terdekat ni. Sabar dan banyakkan doa je katanya.

Berikut tempat2 yang kritikal Alif nyatakan dlm mesejnya:

-Gempa di Tasik 15.04
-Susulan gempa pertama, Padang 17.16
-Gempa kedua, Padang 17.58
-Keesokkannya, di Jambi 08.52

Sekali lagi aku menenangkan Alif dgn perbanyakkan berdoa. Semua ni ujian Allah..dan ingatlah janji-janji Allah kepada hambaNya yang beriman.Dia hendak menguji iman dan taqwa kita padaNya. Astaghfirullah, aku bertanya. Bagaimana jika aku di tempat mereka..


"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri,melainkan sudah ada ketentuan yang ditetapkan baginya"(Al Hijr ayat 4)


“Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”(Al Israa’ ayat 16)


“Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).”(Al Israa’ ayat 58)


" (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.”(QS. Al Anfaal: 52)


Aku sempat kirimkan ayat-ayat yang aku terima 5 tahun lalu kepada Alif. Semoga ia jadi pengajaran buat kita semua..Wallahua'lam.