Cinta Bertasbih

Tuesday, November 10, 2009 2 comments
Salam w.b.t

Malam tadi, gara-gara status di kotak YM aktif heboh tentang tayangan movie Ketika Cinta Bertasbih yang akan muncul di pawagam tanah air membuat aku tertarik untuk menulis sedikit sebanyak tentang cerita ni. Ya,mungkin sebelum ini sahabat-sahabat pengemar novel cinta islami ini sudah 2- 3 kali khatam membaca novel atau sudah mendegar cerita dari kawan-kawan dan sedikit sebanyak dapat membayangkan jalan penyudah ceritanya. Lebih expert lagi, ada juga dikalangan kawan-kawan kita dengan hanya menonton trailernya pun sudah mampu membuat kesimpulan sendiri. Tak mengapalah, lain orang lain jalannya.

Baik, hari ini muncul satu lagi alternatif baru untuk sahabat2 yang mungkin bagi mereka tiada terluang masa untuk mengamati novel tersebut. Ini membuktikan membaca novel memakan hari lamanya atau individu itu sendiri malas untuk membaca(tiada masa terluang). Sebaliknya boleh menonton cerita tersebut di layar perak, laptop kengkawan ataupun download sahaja dari internet (illegal!). Dalam masa 3 jam sahaja penghujung ceritanya boleh diketahui.

Semalam tengok sekerat je cerita ni kat laptop ahli bait. Secara visualnya boleh dikatakan penggambaran filem ni banyak diambil di Mesir terutamanya di Kaherah a.k.a Cairo. Ada juga jalan ceritanya disertakan lokasi-lokasi lain seperti Zagazig, Tanta dan di Indonesia sendiri. Apa yang membuatkan cerita ni tertarik untuk aku menulis entry adalah jalan ceritanya yang sangat menarik, islamik dan tinggi nilai sasteranya. Betul, siapa yang tak percaya bolehlah tengok cerita ni sendiri.

Sangat menariknya dalam cerita ni juga diceritakan tentang suasana kehidupan mahasiswa 'wafideen ' (asing) khususnya mahasiswa indonesia di bumi Mesir. Jadi, sesiapa sahaja yang menonton pasti sedikit sebanyak merasai tempias 'debu pasir' dan cara hidup orang perantauan di sini.

Lihat, bila kita menonton cerita-cerita begini bukanlah untuk mengetahui jalan cerita cintanya semata-mata. Betul, kalau ditanyakan pada budak sekolah rendah pun mereka boleh agak cerita yang ber'
title'kan CINTA pasti akan berakhir dengan pernikahan atau paling tidak perhubungan antara dua insan bukan. Tapi sebaliknya apa yang kita mahukan disini adalah mengambil sebanyak mungkin pengajaran jalan ceritanya tentang bagaimana ketabahan jerih payah kehidupan mahasiswa/mahasiswi islam menadah peluh untuk meneguk ilmu dalam masa yang sama ditimpa pelbagai ujian dan cabaran yang beratalu-talu. Daripada itu, kita dapat menilai sendiri dimanakah kedudukan tinggi rendahnya ilmu kita selama ini.

Bercerita tentang movie ini maksudnya bercerita tentang cinta..

Mari kita lihat.
Teksi Cairo yang 'sporty'KCB I & KCB II (versi novel)
Bertasbih memujiNya


Kesimpulanya, cerita ni dapat mendidik jiwa supaya kita makin mencintaiNya.

Setiap masa..


Wallahu a'lam

Penat

0 comments
Salam w.b.t
Rasa letih dan tak sihat mungkin sinonim bagi mereka yang berada disini disebabkan 'seasonal flu' (perubahan cuaca) yang bakal tiba di Mesir (ntah2 dah tiba). Di Mesir, musim sejuk boleh mencapai antara 15 celcius hingga 21 celcius (sumber:Google). Jadi, bersedialah semua wahai ahlu misr untuk hadapi musim sejuk dengan ubat-ubatan yang perlu sebagai langkah awal bila penyakit datang. Penyakit biasa seperti demam, batuk, selesema, sakit dada dan sebagainya mungkin perkara biasa bagi 'orang lama' kan. Ya, biasalah sangat..Tapi perlu diingat bila sakit menyerang terus dapatkan rawatan dengan segera (cam doc la pulak).

Letih pula berpunca dari kekurangan tenaga yang ada dalam badan. Tambahan pula bila datang musim sejuk ni immunity badan akan jadi lemah dan perlukan banyak tenaga untuk kegunaan seharian kita.[Abang-abang senior kalau salah sila betulkan]

------------------------------------------------------------

Firman Allah yang bermaksud:

“Dan demi sesungguhnya kami tetap menguji kamu sehingga ternyata pengetahuan kami ternyata adanya orang yang berjuang daripada kalangan kamu dan orang yang sabar. Kami dapat mengesahkan berita mengenai keadaan kamu.” (Surah Muhammad, ayat 3)


p/s: Tak sihat, tak suka makan ubat.hei~

Wallahu a'lam